Hoe maak je een spreekbeurt PDF Afdrukken E-mailadres

Hoe maak je een werkstuk. Hier vind je een stappenplan en voorwaarde om een goed werkstuk te maken.

 

  Stappenplan voor een spreekbeurt

Het stappenplan voor een spreekbeurt kan er zo uitzien:  

  

Onderwerp kiezen( je maakt een spreekbeurt over je werkstuk)

Kies een onderwerp dat je zelf leuk vindt en interesseert. Denk eraan dat de klas het ook interessant moet vinden. Kies een onderwerp waarover je veel informatie kunt vinden. Denk eraan dat een spreekbeurt niet te saai wordt. Noem dus niet alleen maar feiten achter elkaar op.

  

Informatie verzamelen

Op internet, in boeken en tijdschriften kun je informatie vinden. Kijk ook in de bibliotheek. En vraag mensen die meer over het onderwerp weten wat zij erover kunnen vertellen.

  

Informatie uitwerken

Van de informatie die je leest, maak je een verslag. Schrijf niet alles zomaar over maar kies het belangrijkste eruit. En schrijf/zeg het in je eigen woorden. Wees ook kritisch: als je het met bepaalde uitspraken niet eens bent, noteer dat dan en neem dat mee in je spreekbeurt.

  

Opbouw van de spreekbeurt

In welke volgorde ga je de informatie vertellen? De opbouw van een spreekbeurt moet logisch zijn; een inleiding, een middenstuk en een slot. In de inleiding vertel je welke punten je gaat bespreken. Voor het middenstuk maak je voor jezelf een lijst met punten/hoofdzaken. Dit lijstje kun je in een powerpoint verwerken. Het slot van je spreekbeurt bestaat uit een korte samenvatting van wat je eerder verteld hebt.

 

Taakverdeling maken

Dit is belangrijk als je je spreekbeurt samen met een klasgenoot moet maken. Zorg ervoor dat je ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd aan het woord bent. Misschien kun je het afwisselen; ieder telkens om en om een punt vertellen.

 

Het laten zien van tekeningen in een powerpoint

Mensen vinden foto's, schema's, plattegronden en andere plaatjes vaak leuk en interessant. Het is ook goed ter afwisseling van alleen maar praten. Zorg ervoor dat iedereen de plaatjes goed kan zien en dat de kwaliteit goed is.

 

Oefenen

Je kunt thuis oefenen maar doe dat niet te vaak. Het is niet de bedoeling dat je de spreekbeurt uit het hoofd kent. Laat ook iemand naar je luisteren zodat diegene tips en opmerkingen kan geven. Vertrouw erop dat het niet misgaat want zolang je de hoofdpunten op een rijtje hebt, komt het goed.

 

 

Nog een paar andere tips:

Vertel zo veel mogelijk in je eigen woorden.

Kijk je klasgenoten aan.

Sta rechtop.

Vertel enthousiast.

Spreek duidelijk zodat iedereen je kan verstaan.

Spreek niet te langzaam, maar ook niet te snel.

Spreek niet te lang.

 

 

 

  Copyright © 2012 St. Jozef. Alle rechten voorbehouden. [a]